Witamina K jest niezbędna aby organizm funkcjonował poprawnie. Szczególnie ważna jest to w przypadku małych dzieci. Jest głównym czynnikiem choroby krwotocznej noworodków. Ale nawet u dorosłych może skutkować poważne problemy ze zdrowiem. Szkodliwy jest zarówno niedobór jak i nadmiar witaminy K w organizmie. Bierze ona udział w procesie syntezy osoczowych czynników krzepnięcia krwi oraz białka zachodzącym w wątrobie. Bierze więc udział w procesie krzepnięcia krwi, a w przypadku niedoboru zjawisko to nie zachodzi w ogóle lub bardzo powoli. Witamina K wspomaga także układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Pełni także ważną rolę w utrzymaniu równowagi gospodarki wapiennej organizmu. Przypisuje się jej także właściwości antybakteryjne oraz przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Jakie są objawy niedoboru witaminy K w organizmie?
Witamina K jest produkowana przez nasz organizm, a jej niedobór zdarza się jedynie w przypadku schorzeń i przewlekłych chorób. Głównie kiedy dorosły przechodzi przewlekłe zapalenie trzustki, celiakię lub mukowiscydozę. Może zdarzyć się także w przypadkach niedożywienia lub przy diecie ubogiej w zielone warzywa. Może występować także podczas długotrwałej antybiotykoterapii, a także przy poważnych schorzeniach jelit i wątroby.
Niedobór witaminy K – do czego prowadzi?
Niedobory witaminy K można uzupełniać suplementacją, jednak przedłużający się niedobór może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych jak: osteoporoza, niedokrwistość, niewłaściwy poziom krzepliwości krwi, zwapnienie naczyń krwionośnych, żółtaczka, a nawet uszkodzenie wątroby.
Czy warto łączyć witaminę K z witaminą D?
Na rynku dostępnych jest wiele preparatów, które łączą ze sobą te witaminy jako witamina K+D. Według badań takie połączenie nie wykazuje ani pozytywnych ani negatywnych wpływów. Obie witamy połączone ze sobą nie wspomagają wzajemnego wchłaniania. Mają one jednak podobny zakres działań, gdyż obydwie odpowiadają za regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz biorą udział w metabolizmie kości, a dokładniej wspomagają proces tworzenia tkanki kostnej.
W jakich naturalnych składnikach znajduje się witamina K?
Witamina K znajduje się głównie w produktach pochodzenia roślinnego. Największą jej ilość zawierają warzywa o zielonym kolorze, czyli takie, które zawierają dużą ilość chlorofilu. Jeżeli chcemy wzbogacić nasz organizm w witaminę K warto jeść: brokuły, jarmuż, szpinak, brukselkę, różne rodzaje sałat (lodową, ale także odmiany sałaty jak rukola czy roszponka), kapusta, szparagi, natka pietruszki, botwinka, seler naciowy, ogórki, cukinię, bób.
Najnowsze komentarze