Większość diet opracowywana jest z myślą o osobach, które pragną poprawić swoją sylwetkę i zrzucić zbędne kilogramy. Okazuje się jednak, że odpowiednio skomponowany plan odżywiania może zredukować również stres. Bardzo często to właśnie źle zbilansowana dieta prowadzi do nerwowości, złego samopoczucia i spadku odporności organizmu. Niedobory witaminy i składników mineralnych same w sobie stanowią sytuację stresową, dlatego warto zadbać o ich uzupełnienie oraz prowadzenie zdrowego stylu życia.
Herbatki ziołowe na wzmocnienie układu nerwowego
Życie w ciągłym pośpiechu, przepracowanie i brak czasu na odpoczynek bardzo często doprowadzają do różnych problemów zdrowotnych. Człowiek posiada ogromne możliwości regeneracyjne, jednak potrzebuje do tego niezbędnych składników odżywczych. Brak minerałów, witamin czy antyoksydantów sprawia, że w pewnym momencie organizm przestaje prawidłowo funkcjonować. W połączeniu z niedostateczną ilością snu, stresującym stylem życia oraz ogólnym zaniedbaniem zdrowia, taki stan może się doprowadzić do poważnego zakłócenia pracy układu nerwowego. Spożywanie herbat ziołowych należy do najbardziej znanych sposobów na ukojenie nerwów. Najefektywniej pod tym względem działają napary z rumianku i dziurawca, które zawierają dużo kwasów organicznych i garbników. Nerwy ukoić może też herbata z ostropestu plamistego, który neutralizuje hormon stresu i działa detoksykacyjnie. Przy problemach z zasypianiem polecana jest natomiast melisa, działająca kojąco w stanach pobudzenia.
Warzywa na stres
Nawet zdrowy organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania całego spektrum minerałów i witamin. W przypadku narażenia na stres, znacząco wzrasta zapotrzebowanie na magnez. Jego wysoka zawartość znajduje się w botwince, które dostarcza do organizmu także znaczne ilości witamin C i E oraz obniża stres oksydacyjny. Na szczególną uwagę zasługują także warzywa korzenne, takie jak rzodkiewka. Nie tylko reguluje ona pracę serca, ale też zawiera sporo kwasu foliowego, błonnika czy odpowiedzialnego za przewodzenie impulsów nerwowych potasu. W sezonie warto spożywać także szparagi, które zawierają tryptofan – aminokwas pośredniczący w produkcji hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Nie brakuje w nich również witamin z grupy B, biorących udział w poprawie pracy neuroprzekaźników oraz produkcji czerwonych krwinek.
Owoce na uspokojenie
W okresie nadmiernej ekspozycji na stres warto spożywać jagody oraz inne owoce leśne, które zawierają sporo składników odżywczych i antyoksydantów. Nie tylko łagodzą one stany napięcia, ale też uodparniają organizm na czynniki stresogenne oraz pozytywnie wpływają na koncentrację i pamięć. Antyoksydanty występują również w czarnych porzeczkach i truskawkach, które stanowią jednocześnie potężne źródło witaminy C. Obniża ona stres oksydacyjny i poprawia nastrój, a jednocześnie minimalizuje ryzyko cukrzycy, nowotworów czy chorób układu krążenia. W diecie przeciwstresowej warto uwzględnić również owoc granatu, który zawiera liczne składniki mineralne oraz kwas foliowy. Jego spożycie dodaje energii, a także poprawia ogólną kondycję psychiczną.
Relaksujące orzechy i nasiona
Właściwości orzechów i nasion kojarzone są głównie z pozytywnym wpływem na pamięć, jednak ich spożycie wiąże się również w wieloma innymi korzyściami. Na szczególne uznanie zasługuje czarnuszka, która działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i antynowotworowo. Z uwagi na jej właściwości adaptogenne, może ona również uspokajać i poprawiać nastrój. Wysoka zawartość magnezu w pestkach dyni czy ziarnach słonecznika ułatwia walkę z negatywnymi emocjami, a także niweluje rozdrażnienie i zmęczenie. W migdałach znaleźć można z kolei L-fenyloalaninę, która łagodzi stres i poprawia koncentrację. W diecie nie powinno zabraknąć również pistacji, które obniżają ciśnienie krwi oraz sprzyjają relaksacji. Wiele porad dotyczących walki ze stresem znaleźć można na stronie: https://polski-blog-medyczny.pl/, która redagowana jest przez specjalistów z różnych dziedzin profilaktyki prozdrowotnej.
Najnowsze komentarze