Od ciepłych palet kolorów po przytulne klimaty i bogate smaki, jesienne wesela mają na celu wykorzystanie tego specyficznego sezonu w roku jeśli chodzi o klimat, krajobrazy – i to samo dotyczy serwowanego jedzenia! Gdy temperatury są niższe, a liście zaczynają spadać, zmienia się sposób, w jaki jemy, więc nic dziwnego, że firmy cateringowe zauważyły ​​różnicę w tym, czego pary domagają się jesiennej oferty ślubnej.

Jeśli więc planujesz jesienne wesele przeczytaj krok po kroku przewodnik po tworzeniu jesiennego ślubnego menu, które będzie aromatyczne, kreatywne i pocieszające na wszystkie najlepsze sposoby sezonu.

Pomyśl: mniejsza porcja ale dania bardziej obfite = więcej doznań smakowych

Gdy zmienia się pogoda, wesela zaczynają się przenosić do środka. Jesienią wśród drzew i liści jest jeszcze sporo ślubów na zewnątrz, ale sposób, w jaki jemy, zdecydowanie się zmienia. Dania tradycyjnie zaczynają spadać jesienią- mówi jedna z właścicielek firm cateringowych. Ludzie skłaniają się raczej ku mniejszym kęsom i mniejszym ilościom na talerzu.

Zastanów się nad jedzeniem

Chłodniejsza pogoda zdecydowanie oznacza więcej ciepłego jedzenia. Aby to osiągnąć na weselu, zacznij od zastanowienia się nad pokarmami, które włączasz do diety po zakończeniu lata i jak możesz je podawać w kreatywny sposób. Jesienią nie serwuje się tak lekkich potraw, jak widzimy w lipcu. Robi się mniej potraw z owoców morza i zdecydowanie bardziej komfortowe jedzenie. Dużo bardziej wykorzystuje się obfite potrawy, takie jak kurczak z rożna i wędzona wieprzowina.

Przyjmij sezonowe aromaty

Podobnie jak w przypadku wesel o każdej porze roku, korzystanie z tego, co świeże, jest świetnym sposobem na ustawienie menu na sezon – i, na szczęście, jesień ma wiele mocnych, ziemistych smaków do włączenia. Trendy jesienne skłaniają się ku dyniom, takim jak żołądź, butternut i delicata, a także ignamy. Zaczyna się też pracować z większą ilością sosów i głębszych, bogatszych smaków. Często na weselach pojawiają się sute zastawiane stoły dla smakoszy wędlin, mięsa, dziczyzny, kiełbasy i wielu innych. Można spotkać np. stół rybny na weselu albo stół z potrawami wykorzystującymi grzyby czy warzywa sezonowe. Obecnie nie ma wielu granic, każdy planuje swoje menu tak jak tego chce!