Organizujesz spotkanie, którego tematem przewodnim jest Halloween? Warto przygotować nie tylko stosowne dekoracje, ale i odpowiednie przekąski. Co powiesz na muffinki, które doskonale wpiszą się w ten klimat? Poznaj sprawdzony przepis i propozycje dekoracji.

Halloweenowe muffinki to jeden z najprostszych i najszybszych wypieków, które – dzięki odpowiedniemu wykończeniu – doskonale oddadzą klimat tematycznej imprezy. Tak samo jak klasyczne ciastka czekoladowe, możesz udekorować w dowolny sposób, który kojarzy się z Halloween.

Przepis na muffiny czekoladowe

Podstawą jest sprawdzony przepis na muffiny czekoladowe, który spełni oczekiwania każdego zaproszonego gościa. Bazuje on na dobrej jakości czekoladzie – mlecznej lub gorzkiej (w zależności od twoich upodobań).

Niezbędne składniki to:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g masła 82%,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 170 ml mleka,
  • 190 g cukru drobnego do wypieków.

Z powyższych ilości przygotujesz 12 sztuk muffinek w standardowych wymiarach.

  1. W rondelku rozpuść masło.
  2. Czekoladę połam na drobną kostkę.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiej do miski. Dodaj cukier i wymieszaj.
  4. Jajka wymiksuj z mlekiem.
  5. Składniki mokre dodaj do składników suchych i delikatnie wymieszaj.
  6. Dodaj roztopione masło oraz czekoladę i ponownie wymieszaj – do połączenia składników.
  7. Do papilotek umieszczonych w formie do muffinek wlej niewielką ilość ciasta – do 2/3 wysokości.
  8. Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego uprzednio do 180oC (grzałka: góra-dół).
  9. Piecz przez ok. 25 minut – do suchego patyczka.
  10. Upieczone muffiny czekoladowe wyjmij i odstaw do ostudzenia na kratce.

Propozycje dekoracji muffinek halloweenowych

Muffiny czekoladowe możesz udekorować na wiele sposobów, aby świetnie wpisały się w klimat Halloween.

  • Wierzch babeczek udekoruj kremem na bazie dyni, a następnie wbij tematyczne toppery.
  • Na muffiny wylej gęstą polewę czekoladową. Zanim zastygnie, umieść czerwone groszki (jako oczy) i czarne żelki (jako nogi). W ten sposób powstanie babeczka – pająk.

To zaledwie kilka pomysłów na straszne dekoracje, które mogą posłużyć ci jako inspiracje!