Uczucie dyskomfortu po zjedzeniu bardzo dużego posiłku odczuwa większość z nas. Jeśli jednak towarzyszą temu: uczucie rozpierania, oraz efekt “bulgotania” , prawdopodobnie borykamy się z nieprzyjemnymi wzdęciami.

Wzdęcia-dlaczego powstają?

Wzdęcia to nic innego jak nadprodukcja gazów w jelitach. Dzieje się tak, gdy spożywaniu posiłku towarzyszy zbyt duży pośpiech. Wówczas wraz z trawionym pokarmem do naszego wnętrza dostają się również bardzo duże ilości połkniętego powietrza.

Wzdęty brzuch-przyczyny…

Zazwyczaj za główną ich przyczynę powstawania uważa się nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Do głównych winowajców zalicza się: białe pieczywo, ciężkostrawne i ostre potrawy, warzywa: kapusta, bób, groch, fasola, kalafior. Ponadto dieta złożona tylko z owoców i warzyw-nadmierna ilość błonnika. Spożywanie samych zmiksowanych produktów-za mała ilość błonnika. Do powstawania wzdęć przyczynia się również nadmierne spożywanie słodyczy, żywności typu fast food oraz picie gazowanych napojów.

Nie tylko to, co jemy, ale również, w jaki sposób, jest bardzo ważne. Niewskazane jest spożywanie posiłków w pośpiechu. Wówczas, wraz z pokarmem, do wnętrza trafia również duża ilość , tzw. “połkniętego” powietrza. Niezdrowe jest także jedzenie tuż przed snem oraz podjadanie w nocy.

Wzdęcia mogą również pojawić się, jako wynik alergii pokarmowych. Cierpią na nie ludzie uczuleni na: laktozę, fruktozę, glutaminian sodu.
Inna teoria głosi, że wzdęcia powstają z powodu nadwrażliwości naszych jelit lub, gdy ściany brzucha nie pracują w sposób prawidłowy.

Brak ruchu oraz nadmierny stres wpływają niekorzystanie na funkcjonowanie całego procesu trawienie pokarmu.

Naturalne sposoby na wzdęty brzuch

Wzdęcia, jako zaburzenia ze strony układu pokarmowego, jak każdą dolegliwość, tę również można zwalczyć. Najlepiej stosować dietę eliminacyjną, a jeśli to nie pomoże, udać się na konsultację medyczną.

Zdarza się jednak tak, że mamy bardzo dużą ochotę na zjedzenie, na przykład: kalafiora. Aby zapobiec nieprzyjemnym efektom ubocznym, warto sięgnąć po sprawdzone triki medycyny ludowej, a konkretniej-zioła na wzdęcia.

Wiele osób nie docenia, jak zbawienne są dla nas niektóre rośliny. Oczywiście wiele farmaceutyków zawiera wyselekcjonowane aromaty z nich, my jednak zachęcamy, by zajrzeć do przydomowych rabatek. Rośliny te bowiem można samodzielnie wykorzystać w domowym zaciszu, bez potrzeby wydawania dużej sumy pieniędzy.

Większość z nas zna popularne zioła na wzdęcia. Nic w tym dziwnego, z medycyny ludowej korzystały już nasze babcie i prababcie. I warto ten trend kontynuować! Poniżej podpowiadamy, co zawsze mieć w apteczce.

Moc zaklęta w roślinach

Kminek to powszechnie wykorzystywana przyprawa w kuchni, ale i świetny patent na dolegliwości przewodu pokarmowego. Wystarczy wykonać napar: 1 łyżeczka na 250 ml wody. Po wystygnięciu pić 3 razy dziennie, a nieprzyjemne gazy znikną, a brzuch będzie rozkurczony.

Szałwia to zdecydowany numer jeden, gdy wymienia się zioła na wzdęcia. Nie tylko łagodni, ale i leczy, zwłaszcza niestrawność. Ponadto rozkurcza obolały żołądek. Liście należy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem nawet 15 minut.

Arcydzięgiel lekarski to kolejna roślina, z której przygotowuje się napary. Do szeregu jej właściwości prozdrowotnych dodaje się: efekt rozkurczowy jelit i żołądka, a także kontrola wypróżnień.

Zioła na wzdęcia to bogactwo zielonej mocy! Wbrew pozorom nie trzeba ograniczać się tylko do tych najpopularniejszych. Niewiele osób wie, że oprócz wyżej wymienionych, można także z powodzeniem stosować: anyż, miętę, kolendrę, rumianek, lawendę, liście rozmarynu, koper włoski, siemię lniane, majeranek i imbir, melisę, dziurawiec, macierzankę.